Καλοκαίρι: Εποχή απόλυτης χαλάρωσης και μαθησιακής απραξίας;

Τί και αν το σχολείο τελείωσε…Τί και αν τα παιδιά κρέμασαν τις σχολικές τους τσάντες μαζί με τα περιεχόμενά τους στα ράφια της βιβλιοθήκης τους…Η μάθηση δεν στερεύει ποτέ! Άλλωστε δεν υλοποιείται μόνο στο σχολικό πλαίσιο και μέσω των βιβλίων. Τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο, δηλαδή να ΠΑΙΖΟΥΝ, και ταυτόχρονα να εξασκούν σημαντικές μαθησιακές δεξιότητες πολυαισθητηριακά. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεκούρασης, της διακοπής από τη καθημερινότητα, του ελεύθερου παιχνιδιού και του περισσότερου κοινού χρόνου για όλη την οικογένεια.

Ετοιμάσαμε για εσάς μερικές ευχάριστες δραστηριότητες που συνδυάζουν την μάθηση και την ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους…

Δέκα + ιδέες για τις καλοκαιρινές σας διακοπές!

1. Μιλώ κορακίστικα. Ναι ναι, θυμάστε αυτή τη περίεργη γλώσσα που μιλούσατε και εσείς όταν ήσασταν παιδιά; Ποτέ δεν είναι αργά να την ξαναθυμηθείτε. Το παιχνίδι έχει ως εξής: Μετά από κάθε συλλαβή βάλτε το «Τσι» Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Θέλω νερό» θα πείτε τσι-θέ τσι-λω τσι-νε τσι-ρό. Τα κορακίτσικα είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να μπορέσει το παιδί σας να χωρίζει τις λέξεις σε επιμέρους συλλαβές και να τις συγκρατεί παράλληλα στη μνήμη του.

2. Γράφω στην πλάτη σου! Γράφει ο ένας στην πλάτη του άλλου ένα γράμμα με το δάχτυλο. Τα γράμματα πρέπει να δημιουργούνται αργά και να έχουν μεγάλο μέγεθος. Ο κάθε παίχτης προσπαθεί να καταλάβει το γράμμα που του γράφουν στη πλάτη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ιδιαιτέρως κατάλληλο για μεγάλα νήπια και παιδιά πρώτης δημοτικού. Όσο για τους πιο προχωρημένους, δοκιμάστε να ιχνηλατήσετε μία ολόκληρη συλλαβή ή λέξη. 

3. Σχεδιάζω στην άμμο: Τί καλύτερο από αυτό ειδικά για παιδιά προσχολικής που μαθαίνουν να γράφουν και για όσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τα εμποδίζουν να αποκτήσουν άνεση και ευκολία στη γραφή; Το παιδί ενθαρρύνεται να σχηματίσει με το δάχτυλό του ίσιες, κάθετες, οριζόντιες, σπιράλ γραμμές, διάφορα σχήματα, γράμματα, αριθμούς και φυσικά ό,τι άλλο εκείνο επιθυμεί. Μέσω της αφής λοιπόν, το παιδί κατακτά τη σωστή φορά των γραμμάτων/αριθμών στην άμμο (π.χ. το ε κοιτάζει δεξιά). 

4. «Όνομα-ζώο-πράγμα». Το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων με πολλές αναμνήσεις!  Σε ένα λευκό χαρτί γράφετε τις στήλες: Όνομα, ζώο, πράγμα κλπ. Ένας παίχτης κάθε φορά λέει από μέσα του την αλφαβήτα μέχρι κάποιος να του πει «Στοπ». Ο παίχτης λέει το γράμμα στο οποίο σταμάτησε και ξεκινάει αντίστροφα ο χρόνος ώστε καθένας να συμπληρώσει μια λέξη σε κάθε μία από τις κατηγορίες η οποία πρέπει να ξεκινάει από το επιλεγμένο γράμμα. Όταν κάποιος ολοκληρώσει όλες τις στήλες λέει στοπ και όλοι οι παίχτες αφήνουν τα μολύβια τους κάτω για να ξεκινήσει το μέτρημα των πόντων.

5. «Δεν υπάρχει ναι και όχι»: Πώς παίζεται; Είναι απλό. Κάντε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Όποιος απαντήσει με ‘ναι’ ή ‘όχι’ χάνει. 

6. «Μάντεψε τί»: Χωριστείτε σε δύο ομάδες και ορίστε μια κατηγορία π.χ. Φρούτα. Ο ένας παίχτης επιλέγει ένα φρούτο και χωρίς να το αποκαλύψει στο συμπαίχτη του, το περιγράφει μέχρι ο άλλος να το μαντέψει σωστά. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αναπτύσσει την ικανότητα περιγραφής και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών.

7. «Αλυσίδα λέξεων»: Ο πρώτος παίχτης ξεκινάει ενδεικτικά με μία πρόταση όπως «Πήγα στο σουπερμάρκετ και αγόρασα….. πατάτες». Κάθε παίχτης συμπληρώνει ένα προϊόν λέγοντας όλη τη πρόταση ξανά. Πχ. Πήγα στο σουπερμάρκετ και αγόρασα πατάτες, ντομάτες…. Κάθε παίχτης που μπερδεύει ή ξεχνάει ένα προϊόν, βγαίνει από το παιχνίδι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την μνημονική ικανότητα των παιδιών, πολύ σημαντική δεξιότητα για την κατανόηση οδηγιών και στη μετέπειτα σχολική ηλικία για την ορθογραφία.

8. «Γίνομαι ρομποτάκι»: Ο ένας παίχτης σηκώνεται και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τις οδηγίες ενός άλλου παίχτη. Οι οδηγίες πρέπει να είναι λεπτομερείς ώστε το ρομπότ να πετύχει το σκοπό του οδηγού. Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι τα παιδιά σας αναπτύσσουν σημαντικά τον λόγο τους. 

9. «Τί θυμάσαι;»: Ο πρώτος παίχτης κοιτάει για ένα λεπτό γύρω του. Έπειτα κλείνει τα μάτια του και προσπαθεί να περιγράψει με λεπτομέρεια το χώρο γύρω του ή απαντά σε ερωτήματα γύρω από όσα είδε. Το ίδιο ακολουθεί ο επόμενος παίχτης.  Ένα ακόμη ψυχαγωγικό παιχνίδι για τη βελτίωση της εργαζόμενης μνήμης καθώς και του περιγραφικού και αφηγηματικού λόγου. 

10. «Η σκάλα των λέξεων ή των γραμμάτων»: Εάν έχετε σκάλα στο σπίτι σας, μπορείτε να κολλήσετε σε κάθε σκαλοπάτι λέξεις ή γράμματα και κάθε φορά που την ανεβαίνετε με το παιδί σας, εκείνο πρέπει να διαβάσει το γράμμα ή τη λέξη. Επίσης μπορείτε να κρύψετε χαρτάκια μέσα στο σπίτι με γράμματα/ λέξεις που το παιδί πρέπει να αναγνωρίσει ή ακόμη και πράξεις προπαίδειας. Απαραίτητο συστατικό αυτού του παιχνιδιού να οδηγούν όλα σε έναν κρυμμένο θησαυρό.

11. «Κολλάει ή όχι;» Ο ένας παίχτης λέει μία λέξη και ο διπλανός του πρέπει να πει μια δεύτερη σχετική λέξη κ.ο.κ. Για παράδειγμα, ο πρώτος παίχτης λέει τη λέξη «φαγητό», ο δεύτερος παίχτης μπορεί να πει «παστίτσιο», ο τρίτος «μακαρόνια» και ο τέταρτος «τυρί» κ.ο.κ. Μέσα από αυτό το παιχνίδι λέξεων, τα παιδιά συνδέουν σημασιολογικά τις λέξεις μεταξύ τους ενισχύοντας το λεξιλόγιό τους.

12. «Τί θα γινόταν αν;;» Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον ξεκινώντας με τη φράση «Τί θα γινόταν αν…….». Ο δεύτερος παίχτης καλείται να απαντήσει με όσο το δυνατόν πιο λογικό και έξυπνο τρόπο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι καλλιεργεί τη φαντασία, το λεξιλόγιο και αναπτύσσει τη συλλογιστική σκέψη.

Δοκιμάστε τα παραπάνω παιχνίδια και θα εντυπωσιαστείτε από τη διάθεση και την όρεξη των παιδιών σας να παίξουν μαζί σας. Και το σημαντικότερο! Οι διακοπές του καλοκαιριού χρειάζεται να περιλαμβάνουν άφθονες ξέγνοιαστες στιγμές για τους μικρούς μας μαθητές της ζωής και την εμπέδωση όσων έμαθαν τη προηγούμενη χρονιά με τρόπο λειτουργικό και δημιουργικό. Ο απώτερος στόχος; Να επιστρέψουν όχι μόνο «μελανούρια» αλλά και πιο ώριμα, σωματικά και συναισθηματικά, τον Σεπτέμβριο στα σχολεία τους. Απομακρυνθείτε λοιπόν από τις οθόνες, αφεθείτε στη φαντασία των μικρών σας και διασκεδάστε μαζί τους... 

 

Με πολλή αγάπη από την Ομάδα της Λογοποίησης, 

Καλές βουτιές, καλό καλοκαίρι!!!!

Copyright © 2018 ΛΟΓΟΠΟΙΗΣΗ | virvidaki.gr | Powered by NICMEDIA