ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας, PhD, CCC-SLP
Επιστημονική Υπεύθυνη

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976 και έλκω καταγωγή από τα Χανιά. Είμαι έγγαμη και μητέρα ενός γιου σχολικής ηλικίας. Το 1994 ξεκίνησα τον κύκλο των σπουδών μου στην Βοστώνη των Ηνωµένων Πολιτειών µε προπτυχιακές σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισα µε µεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Οµιλίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (MSc). Το 2001 ολοκλήρωσα την εξειδίκευσή μου αποκτώντας το δίπλωμα κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Οµιλίας από την Αµερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραµένω ενεργό µέλος, ακολουθώντας κάθε χρόνο την απαιτητική αλλά απαραίτητη για κάθε κλινικό συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Στις ΗΠΑ, εργάσθηκα ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε µονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης για παιδιά και ενήλικες, ενώ παράλληλα προσέφερα τις υπηρεσίες μου στο Τµήµα Λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψα στην Αθήνα όπου συνεργάστηκα επί σειρά ετών µε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκοµείου «Αλεξάνδρα». 

Είμαι πιστοποιημένη επόπτρια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.), παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες εποπτείας σε νέους συναδέλφους επαγγελματίες που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους ή να βελτιώσουν τις θεραπευτικές τους δεξιότητες σε πρακτικό επίπεδο. Έχω προσωπικά μετεκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην εφαρμογή καινοτόμων λογισμικών αξιολόγησης και πρωτοκόλλων αντιμετώπισης διαταραχών λόγου-ομιλίας-μάθησης και κατάποσης. Η κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει παιδιατρικά περιστατικά με διαταραχές λόγου-ομιλίας-επικοινωνίας (διαταραχές άρθρωσης-φωνολογίας, αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία, τραυλισμό, βαρηκοϊα-κώφωση, ειδική γλωσσική διαταραχή, καθυστέρηση στην έκφραση του λόγου, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ΔΕΠ-Υ) και περιστατικά ενηλίκων-υπερηλίκων με αφασία, δυσαρθρία, διαταραχές μνήμης και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγία) έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια, άνοιες και σπάνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Μεταξύ του 2009-2015, δίδαξα στη σχολή λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο ως επιστηµονική συνεργάτης, όσο και ως πανεπιστηµιακή υπότροφος. Στις αρχές του 2020, ορκίσθηκα Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα της διδακτορικής μου διατριβής την «Λειτουργική αξιολόγηση διαταραχών κατάποσης στο οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο» η οποία βαθμολογήθηκε με «Άριστα». Έκτοτε, συνεχίζω να παρέχω διδακτικό έργο ως επισκέπτρια καθηγήτρια στις σχολές λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νευροαποκατάστασης του Τμήματος Ιατρικής της Θεσσαλίας. Έχω επιμεληθεί την έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων στα Ελληνικά και έχω δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα, διεθνή περιοδικά σε θέματα νευρογενών διαταραχών λόγου-ομιλίας και κατάποσης.  Έχω συµµετάσχει µε πολυάριθµες ανακοινώσεις ως προσκεκληµένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια της ειδικότητάς μου. 

Από τα τέλη του 2009, ιδιωτεύω στα Ιωάννινα, ενώ από το 2018, με εφαλτήριο την υπερ-εικοσαετή μου εμπειρία στη κλινική διαχείριση αναπτυξιακών και επίκτητων διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης, πήρα την απόφαση να προχωρήσω στο όραμά μου και να δημιουργήσω την «Λογοποίηση», ένα ολοκληρωμένο και υψηλού επιπέδου πλαίσιο παροχής ειδικών θεραπειών για μικρούς και μεγάλους. Επιθυμία, τόσο δική μου, όσο και των μελών της επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγούμαι, είναι να συμβάλλουμε στην απόκτηση εκείνων των εργαλείων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων που μας εμπιστεύονται τις δυσκολίες τους στην επικοινωνία και/ή στη σίτιση-κατάποση. Σε ένα χώρο 150 τ.μ. με προδιαγραφές πρόσβασης ΑΜΕΑ, βασική αρχή του γραφείου, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, είναι η παροχή του υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών με σεβασμό και προσωποποιημένη φροντίδα προς κάθε θεραπευόμενο και την οικογένειά του.

Ε. Βιρβιδάκη

 

Copyright © 2018 ΛΟΓΟΠΟΙΗΣΗ | virvidaki.gr | Powered by NICMEDIA