ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

H Δρ. Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Είναι μητέρα ενός γιου σχολικής ηλικίας. 

Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωµένων Πολιτειών µε προπτυχιακές σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε µε µεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Οµιλίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University, 1998-2000).

Το 2001 ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή της µε την απόκτηση του διπλώµατος της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Οµιλίας από την Αµερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραµένει ενεργό µέλος έως και σήµερα με συνεχή επιμόρφωση βάσει των αυστηρών κριτηρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που θέτει ο οργανισμός της ASHA.

Στις ΗΠΑ, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε µονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης για παιδιά και ενήλικες, ενώ παράλληλα προσέφερε και τις υπηρεσίες της στο Τµήµα Λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. 

To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών µε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκοµείου «Αλεξάνδρα».

Έχει συµµετάσχει µε πολυάριθµες ανακοινώσεις ως προσκεκληµένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε θέµατα αξιολόγησης και αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Έχει παράσχει ανοιχτές ενημερωτικές ομιλίες σε γονείς παιδιών που παρακολουθούν σχολικές δομές σε Αθήνα και Ιωάννινα. 

Είναι πιστοποιημένη επόπτρια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.), παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες εποπτείας σε νέους συναδέλφους επαγγελματίες που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους ή να βελτιώσουν τις θεραπευτικές τους δεξιότητες σε πρακτικό επίπεδο. Η ίδια έχει μετεκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην εφαρμογή σύγχρονων λογισμικών αξιολόγησης διαταραχών λόγου-ομιλίας-μάθησης ενώ θεραπευτικά, έχει πιστοποιηθεί σε εξειδικευμένες μεθοδολογίες αντιµετώπισης του τραυλισµού σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας µε τη µέθοδο Palin Parent Child Interaction (PCI) και «Λεξιπόντιξ». Έχει ακόμη μετεκπαιδευτεί σε εξειδικευμένες μεθοδολογίες αντιμετώπισης διαταραχών κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες μέσω των προσεγγίσεων CAN-EAT και Νευρομυϊκής Ηλεκτρικής Διέγερσης (NMES).

Από τα τέλη του 2009, ιδιωτεύει στα Ιωάννινα, σήµερα, ως επιστηµονική υπεύθυνη της διεπιστηµονικής οµάδας «Λογοποίηση». Η ίδια συντονίζει τις διεπιστημονικές ομάδες της Λογοποίησης και εποπτεύει/συμβουλεύει/υποστηρίζει το έργο των θεραπευτών-συνεργατών της ομάδας. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η πολυετής κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει παιδιατρικά περιστατικά με διαταραχές λόγου-ομιλίας-επικοινωνίας (διαταραχές άρθρωσης, φωνολογικές διαταραχές, αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία, τραυλισμό, βαρηκοϊα-κώφωση, ειδική γλωσσική διαταραχή, καθυστέρηση στην έκφραση του λόγου, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ΔΕΠ-Υ) και περιστατικά ενηλίκων-υπερηλίκων με διαταραχές λόγου-ομιλίας και/ή γνωστικής έκπτωσης έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια, σπάνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα, άνοιες και συναφείς διαταραχές μνήμης.

Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στη σχολή λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο ως επιστηµονική συνεργάτης, όσο και ως πανεπιστηµιακή υπότροφος, ενώ παράλληλα ανέλαβε την µετάφραση και επιµέλεια τριών συγγραμμάτων.  Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων ενώ από τα μέσα του 2020, αποτελεί επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Νευροαποκατάστασης του Τμήματος Ιατρικής της Θεσσαλίας με εισηγήσεις σε θέματα αντιμετώπισης της αφασίας και διαταραχών κατάποσης-δυσφαγίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Copyright © 2018 ΛΟΓΟΠΟΙΗΣΗ | virvidaki.gr | Powered by NICMEDIA