Η οικογένεια σε κάθε της μορφή -τυπική, μονογονεϊκή, ανασυντιθέμενη- αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και αναπνέει καθώς εξελίσσονται και τα μέρη που την απαρτίζουν. Στην πορεία αυτής της προσωπικής και συλλογικής εξέλιξης, η οικογένεια μπορεί να μετατρέπεται ορισμένες φορές από πηγή στήριξης, ασφάλειας και αγάπης σε πηγή πόνου, οδύνης και μη κατανόησης. Είτε πρόκειται για εσάς, το σύντροφό σας, ένα παιδί ή ακόμη έναν αδελφό ή ένα γονιό, η συστημική οικογενειακή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναστοχαστείτε πάνω στην υπάρχουσα κατάσταση και να ξεπεράσετε τις στιγμές κρίσης ή και να απαλλαχτείτε από κάποιο «σύμπτωμα».
Στη συστημική ψυχοθεραπεία, το άτομο, το ζευγάρι (συζυγικό, γονεϊκό, αδελφικό, κα) ή η οικογένεια δουλεύουν μαζί με το θεραπευτή για να διασαφηνίσουν τις σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους να ζουν και να επικοινωνούν.
Η θεραπευτική διαδικασία, μέσα από το διάλογο και άλλα μέσα, ευνοεί την ανάδυση των δυνατοτήτων και των αποθεμάτων των ατόμων, των ζευγαριών και των οικογενειών. Είναι μια εξελικτική πορεία που ανοίγει νέους ορίζοντες και επιλογές στα άτομα και τις σχέσεις τους με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους.
Επίσης οι υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά που δυσκολεύονται σε θέματα διαχείρισης όπως:
την συμπεριφορά (επιθετικότητα, χειριστικότητα, ανυπακοή, εκρήξεις θυμού)
το άγχος ή τις φοβίες του παιδιού
τις διαταραχές ύπνου ή σίτισης
τις κοινωνικές δεξιότητες και την μοναχικότητα
την μειωμένη αυτοπεποίθηση του παιδιού
την προσαρμογή στο σχολείο και σχολική άρνηση
τα προβλήματα συγκέντρωσης ή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα
τον εκφοβισμό (bullying)
το διαζύγιο των γονιών
την απώλεια κοντινού προσώπου ή τη διαχείριση του πένθους